Din punct de vedere religios

„Apoi a zis Dumnezeu: Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra.”

Biblia, Facerea 1-29

Alimentatia vegetariana in Crestinism

„Putem spera la mantuirea sufletului cand pentru Sfanta zi de Craciun alergam dupa porc sa-i infingem un cutit in gat ca apoi sa ne delectam cu soric si maruntaie?”

Marius Vornicescu

Crestinismul face parte din categoria marilor religii ale planetei care a incurajat postul si alimentatia vegetariana. Alimentatia calugarilor si a pustnicilor demonteaza toate „studiile” si „teoriile” de nutritie ale marilor „specialisti”.

In ultimii ani s-au gasit multe dovezi, care aratau ca acesti asa-zisi specialisti sunt platiti de marile companii pentru a da publicitatii „studii” in nutritie. Bineinteles ca urmand aceste sfaturi nu putem sa fim decat clienti fideli ai farmaciilor pentru a ne cumpara vitamine si minerale atat de necesare corpului uman. La posturile de televiziune sunt promovate in mod obsesiv sute de reclame pentru pastile si fel de fel de produse pentru slabit. Dar nimeni nu promoveaza si nu face reclama unui mod de viata si de alimentatie sanatos.

Parintii pustiei si sfintii in crestinism au fost vegetarieni si de multe ori se hraneau dupa modelul Muntelui Athos, cu putina paine si apa, si atunci la cateva zile, iar unii, mai cu ravna, chiar la patruzeci de zile. Unii dintre voi vor spune: „Da, dar ei au aer curat la munte si se roaga”. Perfect raspuns. Deci se poate si cu rugaciune.

Nu spune nimeni si nici nu se impune sa traim toti asa. Important e ca se poate. Iar daca asa multi oameni au putut sa traiasca 90-100 de ani doar cu fructe, legume si apa inseamna ca toate studiile privind nutritia cad. Un alt aspect este ca acei pustnici, desi nu aveau farmacia in desert, de unde sa cumpere vitamine si minerale, au trait bine, iar cel mai important e ca erau fericiti. Hrana lor era rugaciunea. Iisus Hristos era in fiecare Sfanta Impartasanie si asta era destul. Dar poate rugaciunea suplini vitaminele si mineralele care sunt recomandate in mod obsesiv in reclame? Raspunsul este DA. Crestinismul a aratat-o din plin in cei 2000 de ani, prin sfintii sai.

„Nu se mananca porcul pentru ca, desi are copita despicata, nu isi rumega mancarea; acesta este necurat pentru voi. Carnea acestora sa n-o mancati si de starvurile lor sa nu va atingeti.”

Biblia, Deuteronomul 14:8