Distrugerea mediului

„Cei care sustin ca le pasa de bunastarea oamenilor si prezervarea mediului ar trebui sa devina vegetarieni doar din acest motiv. Astfel s-ar mari cantitatea cerealelor disponibile pentru hrana oamenilor de pretutindeni, s-ar reduce poluarea, s-ar conserva apa si energia si ar inceta o contributie la defrisarea padurilor… 

Cand non-vegetarienii sustin ca „problemele oamenilor sunt pe primul loc”, nu pot sa nu ma intreb ce anume fac ei pentru oameni care ii sileste sa continue a sprijini exploatarea necrutatoare si neprofitabila a animalelor de ferma.”

Peter Singer, Animal Liberation, 1990

Cateva rezultate in urma exploatarii animalelor create de sistemele industriale:

  • Productia gazelor de sera ( oxid de azot, metan, dioxid de carbon)
  • Biodiversitatea scazuta prin pierderea habitatului animal si distrugerea ecosistemelor
  • Contaminarea apelor cu azot, fosfor si pesticide
  • Contaminarea solului cu metale grele
  • Ploaia acida cauzata de emisiile de amoniac

Pentru producerea unui kg de carne de vita e nevoie intre 7-16 kg cereale, pana la 15.500 litri de apa si 322 m2 de teren pentru pasunat.

O vaca de lapte produce aproximativ 55 kg balegar umed pe zi. Se estimeaza ca intr-o singura zi o vaca produce o cantitate de deseuri echivalenta cu cea care provine de la 20-40 oameni.

Balegarul contine amoniac, o substanta foarte toxica pentru pesti, chiar si in cantitati mici.

Alimetatia vegetariana este o solutie pentru viitor si toate studiile si statisticile arata ca e singura rezolvare pentru a stopa foametea mondiala.

A fi vegetarian nu inseamna a evita o lista de ingrediente – inseamna efortul de a reduce suferinta.

„Cu carligele noastre de pscuit, capcanele noastre, plasele noastre, cainii nostrii de vanatoare suntem in razboi cu toate vietuitoarele si nimic nu e rau pentru noi afara de ceea ce e ori prea ieftin ori prea comun.
Toate acestea doar pentru a incanta cerul gurii.”

Seneca

In ultima vreme s-a facut mare valva in jurul MDM (carne dezosata mecanic). Unii sunt de parere ca este buna, altii nu. De fapt, MDM ar trebui sa fie constituita din carne de pui dezosata mecanic. Dar exista mai multe feluri de MDM – cea facuta numai din carne de pui, care este foarte scumpa, cea care are in compozitia sa nu numai carnea, ci si oasele puiului, si cea facuta din gaini de la reforma (gaini epuizate din cauza ouatului) si care sunt tocate cu totul si poarta tot pretentioasa eticheta de MDM! Acest ultim tip este si cel mai ieftin si foarte multi producatori il folosesc la fabricarea a numeroase sortimente de preparate din carne. „MDM a inceput sa fie importata masiv de circa opt ani.

Chiar daca cei mai multi producatori folosesc cea mai ieftina MDM, preparatele au tot preturi astronomice. Trebuie sa precizez ca, pana in 1989, gainile de la reforma erau transformate in faina proteica, utilizata in furajarea animalelor.

Carnea dezosata mecanic este de fapt o pasta de maruntaie amestecata cu E-uri foarte periculoase. Parizerul este unul din produsele care foloseste MDM cu un plus de multe E-uri pentru a potenta gustul. Unul dintre aditivi este glutamatul monosodic E621 care este extrem de toxic. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, bolnavilor de inima, ficat si rinichi, celor cu boli de piele, cu cancer si alergicii.

„Am incetat sa mai mancam carne cu multi ani in urma. In timpul unui pranz de duminica s-a intamplat sa privim pe geamul bucatariei la mieluseii nostrii care se jucau pe campie. Privind apoi catre farfuriile noastre, am realizat brusc ca tocmai mancam piciorul unui animal care pana atunci se jucase si el pe camp. Ne-am privit si-am spus: Stai putin, noi iubim aceste oi, sunt niste creaturi atat de dragute. Atunci de ce le mancam? A fost ultima data cand am mai facut-o.”

Paul Mc Cartney (Beatles)