E-uri

E-uri nelipsite din produsele conservate din carne:

E 250 – nitrit de sodiu – conservant sintetic, fixator de culoare, agent antibotulinic, care se adauga in carnati, carne, mezeluri, sunca, carne sarata, carne conservata. Efecte nocive: efect cancerigen; formeaza nitrozamine; afecteaza rinichii, sistemul cardiovascular, sistemul respirator, nervos, gastrointestinal, provoaca alergii, astm, greata, migrene, hipotensiune, tulburari respiratorii.

E 452 – polifosfat de sodiu, de potasiu, de calciu sau de amoniu – se adauga in hrana pentru copii, in cerealele pentru micul dejun, in preparatele din carne si peste. Efecte nocive: modifica echilibrul calciu – fosfor din organism, scad densitatea osoasa, produc osteoporoza, alergii, irita ochii si pielea.

E 621 – glutamat monosodic (GMS) – intensificator de gust, cu efect tetragen, ce poate produce amorteala, dureri de cap, iritabilitate, modificari de comportament, disconfort abdominal, transpiratie abundenta, ritm cardiac crescut.

„Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi numit om bun.”

Arthur Schopenhauer

E 951 – ASPARTAM ( ASP ). Aspartamul poate declansa sau stimula urmatoarele afectiuni:

  • Sindrom cronic de oboseala
  • Sindromul lui Meniere
  • Boala lui Alzheimer, boala lui Parkinson
  • Epilepsie
  • Scleroza multipla
  • Hipotiroidie datorata mercurului din plombele dentare
  • Lupus eritematos desiminat
  • Diabet si complicatii ale diabetului
  • Depresii si alte tulburari psihologice

Indulcitor artificial. Este un inlocuitor artificial care substituie zaharul in multe produse si are o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat acesta si nu contine calorii. Provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, spasme musculare, oboseala, palpitatii cardiace, pierderea memoriei, inflamatii. Produce dureri de cap, apoplexie, tulburari de comportament. Se foloseste mult in bauturile racoritoare.

„Iubiti animalele: Dumnezeu le-a inzestrat cu o minte simpla si cu o bucurie de nezdruncinat.
Nu le tulburati aceasta bucurie, nu le hartuiti, nu le privati de fericire, nu actionati impotriva vointei lui Dumnezeu.
Omule, nu te mandri ca esti superior animalelor; ele sunt fara pacat, si tu, cu maretia ta, pangaresti pamantul,
lasand semne ale nebuniei tale in urma-ti; si, din pacate, acesta este adevarul despre aproape noi toti !”

Dostoievski

Glutamatul de sodiu – E 621

Fabricat din melasa (care este obtinuta din zahar) prin fermentatie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic. Mai poate fi intalnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E 621 (conform regulamentelor europene).

Glutamatul se foloseste cel mai mult in alimentele fabricate artificial si in semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, inghetata, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului ca acel aliment este foarte gustos (o pacaleala). Dar asta nu este totul…

Glutamatul este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat invocand simptome ca greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala.

Glutamatul monosodic (E 621) este un drog si un neurotransmitator. El este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil, alaturi de alti neurotransmitatori (ca acidul aspartic), de functionarea corecta a sistemului nervos. De aceea, pentru o functionare corecta a creierului si a organelor interne, este absolut necesar sa existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora in corp.

„Oamenii hraniti cu carne si care au baut bauturi tari, au tot sangele otravit si arid si aceasta ii face sa innebuneasca intr-o suta de feluri diferite.”

Voltaire

Toate organele interne din corpul nostru contin receptori ai glutamatului, adica reactioneaza specific la prezenta glutamatului. Suprastimularea acestor receptori (in creier sau in alte organe) duce la numeroase dezechilibre interne si la probleme de sanatate care copiaza simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiaca, de exemplu), dar continua sa fie gresit diagnosticate de medici (uneori chiar mai multi ani) care prescriu adesea medicamente scumpe si cu o multime de efecte secundare periculoase.

Folosirea sa pe scara larga in industria alimentara a aprins mari discutii in randul medicilor pentru ca glutamatul suprastimuleaza activitatea celulei nervoase (neuronul). Glutamatul nu este nici necesar si nici lipsit de pericole. Glutamatul pacaleste creierul si te face sa crezi ca mancarea are un gust excelent, iar producatorii folosesc astfel, ingrediente de proasta calitate in componenta produsului care, desi este mediocru (calitativ), va avea astfel un gust „de varf”. Pe seama sanatatii consumatorului se obtin profituri uriase folosindu-se ingrediente de proasta calitate cu o valoare nutritiva aproape nula.

Intoleranta la glutamat nu este o reactie alergica ci raspunsul disperat al organismului uman la suprastimularea cauzata de acest drog. Chiar daca exista unele categorii de persoane care nu sufera de reactii explozive consumand glutamat, expunerea pe termen lung la acest drog distruge neuronii.

Dr. Russell Blaylock explica in cartea sa „Excitotoxinele, gustul care ucide” de ce glutamatul si aspartamul sunt periculoase. Excitotoxinele sunt substante chimice care supra-stimuleaza celulele nervoase, „arzandu-le”. Simptomul cel mai des intalnit in acest caz este pierderea temporara a memoriei. Substantele cele mai periculoase sunt aspartamul care contine acidul aspartic si fenilalanina, glutamatul monosodic care are 30 de denumiri alternative si se foloseste in cantitati uriase in majoritatea produselor alimentare prelucrate. „Cu cat are un gust mai bun, cu atat contine mai mult glutamat” spunea cineva.

„Priveste un miel cat e de bland. Joaca-te cu el, tine-l in brate si alinta-l.
Priveste-l in ochi. Te priveste asa pentru ca are incredere in tine.
Bucura-ti copiii cu jucausenia iedului si blandetea mielului. Apoi injunghie-i, transeaza-i, gateste-i si mananca-i pentru ca este Invierea Domnului.
Doar asta inseamna Pastele, nu?”

Marius Vornicescu