Piftele (de la mama) cu piure de cartofi

Aceasta este una din retetele minunate pe care am invatat-o de la mama mea. Pentru cei care au renuntat la carne, dar inca duc dorul piftelelor, aceasta e reteta ideala. Se pot servi cu piure de cartofi, sau cu sos de rosii.

Ingrediente:

  • 500 g cuburi de soia
  • 6 oua
  • 1 kg de cartofi
  • 2 legaturi patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • cam o mana de cimbru
  • 5 capatani de usturoi
  • 1-2 ardei iuti, dupa cum place fiecaruia
  • 1 ceapa
  • sare, piper

Preparare:

 Se fierbe soia 15 minute in apa cu sare si ceva condimente pentru a-si trage aromele. Apoi se scurge de apa si se mai strange putin in pumni, pentru a iesi si apa ce a mai ramas de la fiert. Se dau prin masina de tocat, fara graba, soia, cartofii, usturoiul, ardeii iuti, patrunjelul, mararul, ceapa si cimbrul.

Intr-un castron mare se amesteca toata compozitia. Se strica ouale de coaja si le dam drumul peste tocatura si apoi saram si piperam dupa gust.

Se ia cu sfanta mana din compozitie si se tavaleste prin faina, apoi repede, repede le punem la prajit pe un foc molcom, ca sa nu se arda, si sa se faca si la interior.

Separat se fierb cartofii pentru piure, 1-2 kg, in functie de musafirii poftiti. Dupa 30 de minute se scurg de apa si se piseaza.Frecam cartofii cu nitica unt si inmuiem cu ceva lapte, iar sare dupa voie.

Piureul se aseaza in farfurii, unde este pazit strasnic de jur imprejur de o salata verde si ceva piftelute fierbinti in asteptarea invitatilor flamanzi si doritori de a face pace cu dusmanul (adica stomacul).