Sarmale cu foi de varza (de la mama)

De sarbatori, in special de Craciun, in popor se consuma sarmale. Aici am cea mai buna varianta Vegetariana de sarmale. Sunt atat de bune incat dupa ce mananci tot iti vine sa mai iei o portie si la pachet, acasa. Este o reteta invatata de la mama mea.

Ingrediente:

  • 100 g cuburi soia
  • 1 vanata
  • 1 kg orez
  • 800 ml ulei, dar e bine sa avem 1 litru, ca nu se stie
  • 200 g ciuperci
  • 7 cepe mari si lacrimogene
  • 1 morcov tanar si bataios
  • 1 pastarnac
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • pasta de rosii, 3-4 linguri
  • varza pentru impaturit compozitia
  • cimbru, cam cat un pumn

Preparare:

Calim ceapa 2-3 minute pana devine sticloasa, apoi punem morcovul ce a fost dat prin razatoarea mica. Se pune si pastarnacul, deasemenea ras. Amestecam bine inca 1-2 minute, apoi punem vinetele, soia ce a fost data prin masina de tocat si pasta de rosii. Se alege orezul si se clateste, apoi se pune peste calitura cu inca o ceasca de apa si se amesteca. Se mai pun inca 2 pumni de voinic cu malai, pentru omogenizare.

Se toaca mararul si patrunjelul marunt si se pun si ele peste toata compozitia. Se mai invarte la foc mic inca 2 minute.

Se ia cu sfanta mana din compozitie si se asterne in foaia de varza, apoi se ruleaza bine si se impacheteaza.

Pe fundul oalei se pun crengi de cimbru si foi de varza acra, ca sa nu se prinda. Se pot pune si in oala de lut si se baga la cuptor. In oala se pune apa peste sarmale si se lasa la foc mic. Dupa primul clocot se mai lasa aproximativ 45 de minute.

Unora le place cu smantana peste sarmale, dar daca-i post, luati-va gandul. La acest gen de sarmale merge mamaliga, cea care ne-a ajutat in vremuri de criza.